„Według przepisu Babci lub Dziadka”, wykonanie z dziećmi regionalnej
potrawy, degustacja i podzielenie się przepisem - zajęcia kulinarne.
Jest to kolejne zrealizowane zadanie z działań projektowych w oparciu o
Międzynarodowy Projekt Edukacyjny
,,Piękna Nasza Polska Cała”
który jest odpowiedzią na wyjątkowe święto Polaków –
100 rocznicę odzyskania niepodległości.
W dniu 14 grudniu w Oddziale Przedszkolnym w Zalasiu pachniało tradycyjnymi wypiekami z dawnych lat „Według przepisu Babci lub Dziadka”. Wychowawczyni wraz z przedszkolakami oraz chętnymi rodzicami wykonały regionalną potrawę jaką były „Fafernuchy”. To regionalny przysmak kurpiowski w postaci ciasteczek w kształcie kopytek, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Dawniej wypiekano je z mąki żytniej i pasternaku. Obecnie pasternak zastąpiono marchwią. Po upieczeniu dokonano degustacji, przedszkolakom bardzo smakowały tradycyjne wypieki, zajadały smakowite kurpiowskie ciasteczka i prosiły o więcej. Poczęstowano również dzieciaki z innych klas, nauczycieli i pracowników szkoły. Naszym piekarzom, Pani Dorocie i Pani Ewelinie bardzo dziękujemy za pomoc w wykonaniu tych pyszności, bezinteresowną pomoc i poświęcony czas. Przepis na ciasteczka kurpiowskie „Fafernuchy” udostępniony jest w załączniku na stronie naszej szkoły. Życzymy udanych wypieków i przyjemnego chrupania.
Krystyna Ogniewska